Huisarts Kangangi

       Afspraak maken        Vraag stellen        Herhaalrecept

Urine Onderzoek

Doel van het onderzoek

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen. Het urineonderzoek wordt gedaan bij verdenking van blaasontsteking. Onderzocht wordt of het een blaasontsteking is of dat dit kan worden uitgesloten.

Voorbereiding

Indien u urine meeneemt naar de praktijk omdat u klachten heeft bij het plassen of omdat er in uw urine iets moet worden gecontroleerd, is het makkelijk dat u bij binnenkomst de urine direct in het daarvoor bestemde kastje plaatst en dit aan de assistente doorgeeft.

De urine dient “vers” te zijn, maximaal 1 uur oud en liefst voor 10.00 uur ingeleverd. Neemt u urine mee voor spreekuur bezoek, wilt u de urine dan vooraf aan de assistente geven.

Het onderzoek

Als het urineonderzoek verdenking geeft op een urineweginfectie zal in praktijk een urinekweek worden gedaan. Hierdoor weet men zeker dat het om een infectie gaat. Als er sprake is van een urineweginfectie of blaasontsteking, krijgt u antibiotica voorgeschreven. Ook controleert men of uw klachten verdwijnen.